Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2006 00:35 - Може ли младото поколение да комуникира?
Автор: sineater Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3684 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2006 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Този доста интересен въпрос изниква в съзнанието ми все по-често. Но това, разбира се, не трябва да ви тласне към логичния извод, че ненавиждам своето поколение и търся всякакви поводи да го окалям, а точно обратното - да постеля стилно изтъканата рогозка, върху която да положа аргументацията си в полза на твърдението, че загубената характеристика "грамотен" не е загубена наистина, а просто развита в една качествено нова формулировка - пост-грамотен.

Според някои изследователи качество "мога да чета, а оттам – да комуникирам грамотно" плавно е преминало в по-развитата форма на интуитивно възприемане и предаване на идеи, поради което работният речник на повечето млади българи съдържа не повече от 1000-2000 думи. Тоест, смисловият оттенък вече не зависи толкова от синтактичната и лексикална структура на комуникирания текст, а по-скоро от гласовата интонация на адресата.

Това аз наричам пост-грамотност. Извисяване над битовата, културна и логическа смисленост на Словото (с главна буква, защото не беше много отдавна "кога рокенрола беше млад", а Бога - слово, и обратно), трансцедиране на случващото се сега в ареала на случващото се по принцип и въобще. Състоянието трябва да стане постоянно качество на обективизирания субект. Пример - "Мръдни съ, ейй" трябва да покаже на "пречещия", че съвкупността от атрибути, мечти, емоции и въжделения, която представлява, в своята онтологична цялост трябва да приеме формата на битие-в-нищото или като опция - небитие-в-нещото. С други думи, адресатът изразява крайно критичното, но в същото време метафизически издържано, желание да навлезе в зоната на сигурно съществуване на адресанта, като отнеме много от индивидуализиращите го белези, за да насочи съдбата му в други коловози, по възможност, непресичащи се с неговите. В едно по-древно време, за да бъде изразена цялата тази палитра от интерактивни особености на комуникацията, биха били нужни доста повече думи, които съответно чрез своя, завоалиран във вежливости, манипулаторски дискурс да принудят "пречещия" да извърши нещо, очевидно, в разрез с досегашните му възгледи. Отбележете нотката на принуда и агресия.

Затова, ако все по-рядко виждате млади хора, които четат или се изразяват в книжовен стил, не ги обвинявайте в престъпна небрежност към духовното им развитие, а обмислете варианта самите вие да сте отбили в някоя пресечка на пътя на еволюцията. Те, най-вероятно, не боксуват като вас в мъзгата на собствените си неосъществени амбиции, а, бидейки над пронизващата прагматичност и склерозиралост, осъществяват изконния стремеж на човешкото създание към по-висша форма на живот.

И Бог бе Словото, и Словото бе у Бога. Чрез новата сюрреалистична парадигматика трябва да се приближим с още една стъпка по-близо до онова състояние, което Стивън Хокинг нарича "сингуларност" или точка с безкрайно малък обем и безкрайно голяма маса и плътност. С четири думи - моментът преди Големия взрив. Да затворим цикъла. Да се спуснем надолу по спиралата, която води нагоре.

Апчиххгргх...



Тагове:   поколение,   може,   младото,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - No comment!!!
03.11.2006 00:48
No comment!!!
цитирай
2. sunflower - Кефиш ме :))))
03.11.2006 01:14
Не мога да се изразявам като теб. Бях слаба по литература, затова карам с прости думи, но поне се опитвам да влагам смисъл в тях и ... като не мога особено добре да пиша, поне гледам да чета. ... макар, че е обратното напоследък, но за това са виновни блоговете :)
цитирай
3. анонимен - Аууууу...
03.11.2006 08:53
Колко сложно си го написал. Почти нищо не разбрах :-Р

Поздрави
цитирай
4. copycat - древните гърци...
03.11.2006 10:24
... имали едно виждане много подходящо за коментар тук.

Те вярвали, че историята е разделена на пет епохи, първата била най-прекрасната, а последната, пета, била нещо като древногръцки апокалипсис. Те живеели в четвъртата.

Не знам по каква спирала се предполага, че се движим (навярно онази дето я разкарваха Маркс и Енгелс напред-назад), но очевидно никъде не сме стинали, понеже още сме си в четвъртата епоха.
цитирай
5. sunflower - :)))
03.11.2006 10:58
Copycat, а да не би да навлизаме в петата? 2000-та мина благополучно, но кой знае ....макар, че апокалипсиса не би трябвало да има нещо общо с невежеството ... Или пък, Апокалипсиса е точно следващия Голям Взрив, за който говори и sineater :))))
цитирай
6. copycat - . . . от 30 века насам все е четвърта, ...
03.11.2006 11:06
... от 30 века насам все е четвърта, все ще изкара още някое друго хилядолетие :-))))))))).

Да знаеш много съм притеснена от 3000 година... В 2999 Му Гунстанирска (щотот ака ще се казва) обяснява в също толкова псевдо-интелектулен постиг в телепатичната мрежа:
"Това пък младите никакви ги няма в телепатият, не си правят труда да се съсредоточават, а телепатията е върховно постижение на човека".
цитирай
7. sineater - respect to copycat
03.11.2006 11:15
поздравявам всеки, който разбира, че горенаписаното от мен съдържа няколоко щипки ирония и три лъжици несериозност.

поздравявам и всички глупави литературни критици.
цитирай
8. nio - За "надутуто" говорене
03.11.2006 12:02
Това е много обширна тема и все не ми остава време да "чукна" няколко реда.

Първо не може всички млади да се поставят под общ знаменател.Вървейки от "развития социализъм" към капитализма,все повече обществото ни ще се разслоява.Самия аз преди години изпаднах в шок като прозрях каква простотия ходи по земята ни.Просто голяма част от живота ми е минал в добри училища и работа с интелигентни колеги.Показването на носа ми "навън" беше като чук по главата ми.:-))

Второ,заедно с посредственоста,неграмотноста,чалгата,сега много деца учат в престижни западни училища.От тези които са в страната изпъкват със страхотните си постижения на международни олимпиади.Мисля че разделението е по-добре от уравняването на ниво ниска култура.

За езика.
Един от икономистите и философите с най-голямо влияние за миналото столетие е Хайек.Една от причините за популярноста му е простия и достъпен изказ.Иначе много от нещата за които пише са казвани и преди него.

И последно.Пишештата интелигенция пренебрегва субкултурите и се отнася с погнуса към тях.
Ииииии,греши.
Всъщност въпроса е до кого искаш да стигнат думите ти.Дали до масата,или до един тесен префърцунен кръг себеподобни.
Последното не се отнася само за литература.Спомням си стила на соцучебниците.На третото изречение си забравил какво пише в първото.
цитирай
9. sineater - вярно
03.11.2006 12:27
в зависимост от ситуацията и контекста езикът трябва да е различен, съобразен с характеристиките на комуникиращите.

със съжаление се съгласявам и с твърдението ти, че пишещата интелигенция пренебрегва субкултурите. но има и такава, която не го прави - георги лозанов, онези прекрасни младежи от "бърза литератури" (към тома марков съм скептичен) и подобните.

има надежда.
цитирай
10. mobo - въъъй
03.11.2006 13:00
колко много и кви дългии думииии. пък и чужди повечето.
аз май съм млад.
цитирай
11. djazirith - то се научава
12.11.2006 08:53
текста_ е ценен.
Дайте ми ситуация, в която човек да каже: 'Време е за мигновено репозициониране' ...
А и говорът носи 30-40% информация при вербалния контакт. Ако употребяваш непонятни понятия ха поне не трябва да си дърво в лицето. :] и така с усмивки и скорост да почне денят.
soundtrack NFS - quantum singularity
+
нали за писане става дума пък аз информация от музика получавам... кво стана
Стойностните автори пишат достъпно според мен.
цитирай
12. isis - Кефиш мЪ
17.11.2006 22:50
А сега серизно... Между езика, който употребява човек и начина, по който разсъждава, има връзка. Не тълкувайте думите ми твърде буквално и еднозначно. Просто сами отговорете на следните въпроси:

1.Каква е разликата между англичаните, немците и италианците като език и народопсихология? Помислете за съответния език като строеж, мелодия, сложност.

2. Хората, които имат по-богат речник, разсъждават с повече понятия. (Това дали се изразяват с прости думи невинаги има връзка с езиковото богатство, а с това какви думи са им в т.нар. "активен речник". ) А сега помислете защо от няколко прости думи, които са използвали предците ни, постепенно сме развили начин на комуникация, който е толкова сложен и с такова разнообразие от нюанси. Езикът е едно от средствата за комуникация и който не го владее просто си отрязва много пътечки в живота. :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sineater
Категория: Други
Прочетен: 620843
Постинги: 37
Коментари: 194
Гласове: 2023
Архив
Блогрол